НЕ ДОПУСКАЙТЕ ЗАБОРГОВАНОСТІ!

Працівниками комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об’єднання»  виконується дуже важлива справа, так необхідна місту атомної енергетики, особливо в період жорстокої агресії з боку РФ та активних бойових дій – збереження  житлового фонду, утримання в  чистоті  і  порядку прибудинкової території, під’їздів, сходових клітин, горищ  та підвалів, вивезення сміття  а також заходів з обслуговування і ремонту ліфтового обладнання та покрівель.

Із розумінням того, що в такі важкі часи не кожен має змогу вчасно та в повній мірі оплачувати житлово-комунальні послуги, КП ЖЕО протягом 2022 р. вживало відносно лояльних заходів з примусового виконання судових наказів та рішень суду, що набрали законної сили. Проте, враховуючи, що відсоток сплати населенням за 2022 р. дорівнює 95,9%, то виникають певні складнощі із закупівлею нами матеріалів та інвентарю для наших працівників, які обслуговують ваші будинки.

Окрім того, кожен працівник КП ЖЕО за свою нелегку працю має право на одержання  заробітної плати, але виконання цієї умови тісно пов’язане із своєчасною та повною сплатою споживачами  вартості наданих КП ЖЕО  послуг.

Отримані підприємством від мешканців міста Южноукраїнська кошти за надані житлово-комунальні послуги, крім придбання інвентарю та інших матеріалів, необхідних для надання споживачам якісних  послуг з управління багатоквартирним будинком, спрямовуються на сплату податків, на виплату заробітної плати своїм працівникам.

Тому дуже важливо  всім мешканцям міста проводити оплату житлово-комунальних послуг щомісячно, оскільки заборгованість мешканців перед КП ЖЕО ускладнює роботу підприємства належного управління багатоквартирними будинками.

З метою зменшення заборгованості за спожиті мешканцями міста житлово-комунальні послуги юридичним відділом КП ЖЕО посилено претензійно-позовну робота, яка насамперед спрямована на досудове вирішення питання щодо погашення боргу, оскільки кожне звернення до суду потребує від підприємства додаткових витрат на попередню сплату судового збору.

Спеціалістами відділу та бухгалтерами житлово-експлуатаційних дільниць щоденно проводяться відвідування боржників з врученням  претензій та розносяться за місцем проживання кожного споживача розрахунки вартості спожитих житлово-комунальних послуг. Разом з цим споживачі мають право укласти договір реструктуризації; їм роз’яснюється порядок оформлення субсидій.

Тільки у випадках, коли боржники відмовляються від оплати вартості житлово-комунальних послуг, не погоджуються на пропозицію оформлення державних субсидій в Управлінні праці і соціального захисту населення, або нехтують своїм правом на реструктуризацію боргу, юридичним відділом комунального підприємства готуються матеріали для стягнення заборгованості в судовому порядку за рахунок доходів або майна боржників.

За результатами розгляду судом кожної справи настає неминуче стягнення з боржника не тільки суми боргу, а і судових витрат, які становлять від 250 грн. до 2500 грн.

У випадках невиконання боржником в добровільному порядку судового рішення, його виконання покладається на державних виконавців із стягненням виконавчого збору, що суттєво збільшує суму стягнення, і становить приблизно 10% від суми заборгованості, до якої вже входить сума судових витрат.

Таким чином, не сплачуючи вчасно за отримані послуги КП ЖЕО южноукраїнці штучно збільшують свою заборгованість перед комунальниками та державою (виконавчий збір) на приблизну суму в діапазоні 250-3000 грн.

Принагідно повідомляємо, що відповідно до п. 102 прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про виконавче провадження», мораторій на примусове стягнення Державною виконавчою службою заборгованості за житлово-комунальні послуги діє виключно в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій №75 від 25.04.22 р. Южноукраїнська ОТГ до даного переліку не входить.

Враховуючи вищевикладене наполегливо просимо Вас вчасно сплачувати за послуги КП ЖЕО з управління багатоквартирним будинком та послуги з поводження з побутовими відходами та, відповідно, унебезпечити себе від неприємних сюрпризів від органів виконавчої служби у формі блокувань карток, примусових стягнень із пенсії, заробітної плати та арешту, опису та подальшої реалізації майна в рахунок погашення відповідної заборгованості.

Якщо ж ви маєте заборгованість, але судового рішення або судового наказу, що набрав законної сили, відносно вас ще немає, а накопичена заборгованість виникла внаслідок складних життєвих обставин, ви маєте змогу особисто звернутися до нас щодо можливості укладення договору реструктуризації заборгованості. Кожне звернення розглядатиметься індивідуально.

Додатково пропонуємо звернутися до Управління соціального захисту Южноукраїнської міської ради з питання можливості оформлення державної субсидії.

З повагою та розумінням обставин,

Адміністрація КП ЖЕО