Послуги з утримання житла та прилеглої до нього території

Єдиної системи тарифів для оплати за житло та прибудинкову територію в Україні не існує. У кожному регіоні свої правила і нюанси, більш того — для кожного конкретного будинку розмір тарифу, його структура і перелік послуг можуть встановлюватися по-різному!

В структурі квартплати тарифи на електроенергію для місць загального користування відіграють далеко не останню роль. А що ще входить в оплату за утримання житла та прилеглої до нього території?

У місті Южноукраїнську все залежить від тієї чи іншої послуги, яку надають тому чи іншому будинку управителі. Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об’єднання» — управитель має  вартість послуг – від 6 до 12 грн. за кожен м2 загальної площі квартири, а далі — все по-різному. Адже в одних будинках є ліфт (а то і не один), а в інших їх немає, біля одного будинку прибудинкова територія маленька, а біля іншого вона величезна та ще плюс спортивний майданчик.

Що входить до послуг  з утримання будинку та прибудинкової території, які надає комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об’єднання»?

Конкретні витрати на вивезення сміття, прибирання сходових клітин, утримання ліфтів і тому подібні послуги формуються відповідно до постанови КМУ № 869 від 1 червня 2011 року. Згідно з ним, є 15 послуг, що входять в благоустрій території і в оплату за утримання житла:

  1. Прибирання і вивезення снігу, посипання проходів та проїздів протиожеледними сумішами;
  2. Прибирання сходових клітин;
  3. Прибирання підвалів, технічних поверхів та покрівлі;
  4. Вивезення побутових відходів;
  5. Дератизація (знищення щурів);
  6. Дезінсекція (знищення комах);
  7. Технічне обслуговування ліфтів;
  8. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, каналізації, опалення;
  9. Ремонт систем водопостачання, каналізації, опалення всередині будинку, а також об’єктів зовнішнього благоустрою (спортивних і дитячих майданчиків);
  10. Обслуговування димовентиляційних каналів;
  11. Технічне обслуговування та ремонт систем електропостачання;
  12. Енергопостачання ліфтів;
  13. Експлуатація номерних знаків на будинках;
  14. Освітлення місць загального користування, підвалів і відкачка води;
  15. Прибирання прибудинкової території.

Всі роботи проводяться у відповідності до затвердженої періодичності. Виконання робіт з прибирання снігу або листя, посипання доріжок піском — у міру потреби.

Безперебійна робота електричних і інженерних мереж, ремонт будинків «до порога квартир» (огляд будинків на необхідність ремонту — двічі на рік), ліквідація поломок ліфтів і аварій — теж сфера відповідальності підприємства – управителя у відповідності до затвердженого графіку.

Співробітники виконують всі роботи тільки до порога  квартири, незалежно від того, приватизована вона чи ні. Це стосується як комунікацій всередині квартири, так і ремонтів. За будь-яку роботу по заміні сантехніки або електропроводки, прочищення каналізації  мешканцям  доведеться заплатити.