У Южноукраїнську запроваджено сортування побутових відходів

Сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Ця проблема настільки нагальна не тільки в Україні, а й у всьому світі, що навіть з’явився такий вислів» відходи беруть нас за горло».

Зважаючи на те, що за останні десятиліття суттєво змінився склад побутового сміття (раніше це були, в основному, органічні рештки, а сьогодні – пластик та інші синтетичні вироби, скло, метал, дерево і папір, елементи живлення) та зросла його кількість – одна людина за рік викидає до 400 кілограм сміття, тому щорічно в державі його накопичується до 50 мільярдів кубометрів, варто згадати про важливість роздільного збору сміття.

Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об’єднання», виконуючи вимоги Закону України «Про відходи», взяло на себе додатковий обсяг роботи- сортування побутових відходів .
На прибудинкових територіях міста Южноукраїнська встановлено та ще встановлюються модулі для сортування побутових відходів. Всередині модулів встановлено ємності для складування пластика, скла, макулатури, побутового металу, небезпечних відходів. Поряд з модулем встановлено сміттєконтейнери для органічних відходів (залишки продуктів харчування, фруктів, овочів тощо). Влаштовано модулі для сортування відходів за кошти місцевого бюджету на виконання Закону України «Про відходи». Згідно з ним, з 1 січня 2018 року захоронення не перероблених відходів заборонено. До того ж, виконання вимог законодавства  в сфері поводження з побутовими відходами зменшить навантаження на полігон твердих побутових відходів, який вже заповнено майже вщент.

Сортування відходів дозволить зменшити обсяг органічних відходів, витрати на їх вивезення та захоронення, і сьогодні це вже відчули мешканці 1-го та 2-го мікрорайонів міста.

Двічі на тиждень відсортовані побутові відходи вивозяться на базу переробки вторинної сировини КП «ЖЕО». За кошти місцевого бюджету закуплені прес, дробарка та штабелер для переробки ресурсних відходів. Працівниками цеху перебирається, пресується, складується та дробиться сировина. Коли набирається достатня кількість вже перероблених ресурсних відходів,  комунальне підприємство їх продає. Таким чином вже сьогодні зменшено обсяги вивозу органічних відходів.

Тож давайте всі зробимо наше місто чистим, подбаємо про його майбутнє та майбутнє наших дітей. Але щоб Южноукраїнськ став чистим, гарним — необхідне бажання та повсякденна робота усіх його мешканців.