ЛІФТ – НАШЕ СПІЛЬНЕ МАЙНО

Одна із затратних частин у наших багатоповерхівках – це ліфти. Більшість мешканців таких будинків не цілком обізнані у тонкощах: за який рахунок і хто повинен утримувати та обслуговувати ліфти, проводити експертні обстеження, ремонтувати. Велика кількість мешканців звикла до того, що за все відповідає ЖЕК.

Згідно з частиною 2 статті 382 Цивільного кодексу, Власники квартир будинку є Співвласниками всіх конструкцій будинку і його обладнання, в тому числі і ліфту – він належить їм всім на праві спільної сумісної власності.

Таким чином мешканці платять не за користування ліфтом, а беруть участь у покритті витрат на утримання ліфтів.

Вартість технічного обслуговування ліфтів НЕ включає суми витрат на:

— роботи капітального ремонту передбачені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 № 150 «Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд», зареєстрованим Міністерством юстиції України 21 серпня 2004 року за № 1046/9645;

— будівельні та електромонтажні роботи;

— роботи, пов’язані із заміною чи доробкою вузлів та електричних схем, які не відповідають вимогам безпечної експлуатації ліфта;

— роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків аварій, навмисного пошкодження, порушень правил експлуатації та норм енергопостачання, крадіжок обладнання;

— експертні обстеження та повні періодичні планові та позачергові технічні огляди.

Всі затрати на вище викладені роботи не входять у тариф, тому логічно, що повинні додатково покладатися на Власника, тобто на всіх мешканців будинку. Після досягнення 25 річного терміну експлуатації ліфти підлягають проведенню відповідних експертиз та капітальних ремонтів, що не входить у вартість технічного обслуговування ліфтів.

Під час капітального ремонту виконується повна або часткова заміна основних вузлів та деталей ліфтів, термін експлуатації яких закінчився, також відновлення периферійного обладнання з метою поліпшення естетичного стану та технічних характеристик.

Після закінчення капітально-відновлювальних робіт по усуненню зазначених у відомості дефектів невідповідностей проводить позачерговий технічний огляд ліфта – кінцевий етап.

І сьогодні механіки електро-ліфтової дільниці КП ЖЕО вкотре довели свою майстерність та кваліфікацію.

У відповідності до графіку 12.09.2019року комісією в складі експертів з «Миколаївліфту», представника ДІМГу, інженера технічного нагляду, начальника ЕЛЦ, механіка ліфтового господарства проводився огляд після капітального ремонту та без жодних зауважень вводились в експлуатацію ліфти в житлових будинках  за адресами: вул. Енергобудівників, 17.п.2; проспект Незалежності,19.п.1,2; вул. Молодіжна,15.п.3,4; вул. Дружби Народів,5.п.1,2; вул. .Дружби Народів,6 п2.

 

 

Тепер усе залежить лише від поведінки тих, хто користується ліфтом, при цьому передбачається, що всі будуть ввічливими та передбачливими.