Про виплату пільг на житлово-комунальні послуги в грошовій формі

26.11.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

До уваги споживачів, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг!

Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради інформує, що з 01.10.2019 набрав чинності Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 №807).

Звертаємо увагу на те, що пільги нараховуються без змін, змінився лише порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до вимог Порядку, виплата розрахованої суми пільги здійснюється за двома механізмами:

У грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору з подальшим переказом коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг за кожного конкретного пільговика загальною сумою всіх послуг.

Перерахування коштів з рахунка для виплати пільг на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг здійснюється АТ «Ощадбанк» в послідовності, визначеній пунктом 12 Порядку, а саме: теплопостачання, водопостачання, електроенергія, квартплата.

Управителі, об’єднання, виконавці комунальних послуг укладають договори з АТ «Ощадбанк» (його установами). Якщо управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклав договір з АТ «Ощадбанк» (його установами) для перерахування сум пільг (крім витрат на управління багатоквартирним будинком), відповідно до 1 червня не має права вимагати оплати послуг (внесків/платежів) від пільговиків за відповідні неопалювальний та опалювальний періоди.

Після закінчення опалювального періоду залишки коштів на рахунку для виплати пільг, відображені на облікових записах пільговиків, які утворились станом на 1 червня, виплачуються пільговикам на поточні рахунки, відкриті в АТ «Ощадбанк», про що інформує смс-повідомлення.

У грошовій готівковій формі – шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта» тим пільговикам, які подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільги готівкою до 15 жовтня (15 травня) у зазначений у заяві спосіб.

Пунктом 7 Порядку передбачено, що пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої АТ «Ощадбанк» управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

При наявності простроченої понад місяць заборгованості з оплати послуг, сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн), у пільговиків, які отримують пільгу готівковій формі, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі (пункт 7 Порядку).

Отже, при наданні пільг у грошовій формі (готівковій чи безготівковій формі) управителі, виконавці комунальних послуг нараховують повну плату за спожиті житлово-комунальні послуги без урахування розміру пільг.

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремих особам суми пільги за жовтень 2019 року. У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання для уточнення даних. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступних місяцях.